Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Sté výročie vzniku Československa a sté výročie skončenia prvej svetovej vojny


Sté výročie vzniku Československa a sté výročie skončenia prvej svetovej vojny
             Pri príležitosti stého výročia vzniku spoločného štátu Slovákov a Čechov a zároveň tým spojeného stého výročie prijatia Deklarácie slovenského národa v Martine a stého výročia skončenia prvej svetovej vojny, si príslušníci Práporu podpory velenia PS Trenčín, dňa 31. októbra 2018, slávnostným nástupom pripomenuli jedny z najdôležitejších udalostí, ktoré rozhodovali o budúcnosti slovenského národa.
             Prvá svetová vojna sa Slovákom navždy vryla do ich pamätí, nakoľko mnohé rodiny prišli o svojich otcov, manželov a synov. Vojna čím ďalej viac a viac ohrozovala civilné obyvateľstvo, napriek tomu že najväčšie boje zúrili ďaleko od ich domov. Vtedajšie Slovensko bolo zapojene do vojny ako súčasť Rakúsko-Uhorska. Povolaných bolo 400 až 460 tisíc Slovákov. Z nich v boji padlo približne 69 700 a 61 660 sa domov vrátilo zmrzačených. Generál Milan Rastislav Štefánik zorganizoval pre zahraničný odboj, ktorý mal centrum vo Francúzku, dobrovoľné vojenské jednotky – légie. Tieto jednotky mali takmer sto tisíc príslušníkov.
           Prijatie deklarácie a vznik samostatnej Československej republiky, dodal legitimitu naším jednotkám. Deklarácia ďalej požadovala skončenie vojny. Prvá svetová vojna skončila 11. novembra 1918. Zahraničné, ale aj domáce vojenské jednotky, zohrali dôležitú úlohu pri zaistení hraníc a oslobodení Slovenska. Samostatná Československá republika, znamenala pre obyvateľstvo možnosť samostatného rozvíjania, vzdelávania sa a vytvorila priaznivé podmienky pre slovenský národ.
            Pri tejto príležitosti boli na slávnostnom nástupe rozdané vojenské odznaky a medaile oceneným príslušníkom práporu. Tento deň sa stal pamätným aj pre jedného nášho príslušníka, ktorý ukončil svoju kariéru profesionálneho vojaka, ako najstarší slobodník Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Slobodníkovi Zdenkovi Riečičiarovi bol veliteľom Práporu podpory velenia udelený pamätný list, za jeho svedomité plnenie úloh počas jeho služby v prospech práporu.

Sté výročie vzniku Československa a sté výročie skončenia prvej svetovej vojnySté výročie vzniku Československa a sté výročie skončenia prvej svetovej vojnySté výročie vzniku Československa a sté výročie skončenia prvej svetovej vojny

Autor: voj. Terézia KOMOROVSKÁ - Dátum: 09.11.2018
Čítanosť: 7478
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share