Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Apríl 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     


Vyhlásenie o prístupnosti

Deň vojnových veteránov v posádke Nitra


Deň vojnových veteránov v posádke Nitra

Dňa 11. novembra 2023 sa na vojenskom cintoríne v Nitre – Mlynárciach konal spomienkový pietny akt kladenia vencov pri príležitosti 105. výročia ukončenia 1. svetovej vojny a a vojnových veteránov, inak známy aj pod názvom „Červené maky“. Tento symbol bol prvýkrát spomenutý v básni „In Flanders Fields“ od kanadského vojenského lekára podplukovníka Johna McCrae, ktorý ju zložil v máji 1915, keď sa v oblasti západného Flámska zúčastnil krvavej bitky o belgické mestečko Ypres. Jeden z očitých svedkov bojov opísal, že toho rána sa červené maky vlnili medzi hrobmi. 

Pietnej spomienky na vojenskom cintoríne sa zúčastnil veliteľ posádky Nitra plukovník Pavel Kožlej s príslušníkmi 11. brigády vzdušných síl Nitra a 12. mechanizovaného práporu Nitra, poslanec Národnej rady SR, ďalší predstavitelia  miestnej správy a samosprávy, delegácia klubu vojenských dôchodcov z Českej republiky, členovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Nitra a Klubu vojenskej histórie Nitra, príslušníci z radov vojnových veteránov, členovia Nitrianskej heligónky, príslušníci Vojenského klubu dôchodcov Nitra – Zobor a Nitra – Krškany, Klubu vojenských výsadkárov Zlaté Moravce a Jednoty dôchodcov Slovenska.

Vojenský cintorín v Mlynárciach je unikátny tým, že sú tu pochovaní vedľa seba vojaci rôznych národností a vierovyznania. Celkovo sa tu nachádza 437 hrobov. Podľa záznamov sú v nich pochovaní Poliaci, Česi, Srbi, Chorváti, Rusi, Rumuni, Maďari, Taliani, Nemci, Rakúšania, Slováci a 9 neznámych vojakov. Je to aj miesto posledného odpočinku vojenského kuráta kapitána Josefa Zdráleka, na ktorého hrobe stojí socha vojaka, dielo sochára Júliusa Bártfaya z roku 1924.

Pietnemu aktu kladenia vencov, ktorý je prejavom úcty a uznania k súčasným veteránom a zosnulým vojakom, predchádzala údržba cintorína, na ktorej sa aktívne podieľajú útvary v posádke Nitra. Aj takýmto spôsobom udržiavame tradície a spomienky na obete 1. svetovej vojny. Pokračovanie tradície v dnešných dňoch a spomienka na padlých hrdinov, by mala byť pripomienkou toho, že mier nie je samozrejmosť a každý z nás by si to mal uvedomiť.

Deň vojnových veteránov v posádke NitraDeň vojnových veteránov v posádke NitraDeň vojnových veteránov v posádke NitraDeň vojnových veteránov v posádke NitraDeň vojnových veteránov v posádke NitraDeň vojnových veteránov v posádke NitraDeň vojnových veteránov v posádke NitraDeň vojnových veteránov v posádke Nitra

Autor: npor. Vilímková , Foto: 11. bVzS NR - Dátum: 11.11.2023
Čítanosť: 936
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share