Preskocit navigáciu

Cvičenie Tatra Freedom


Cvičenie Tatra Freedom

V termíne od 25. do 29. septembra 2023 prebieha vo Zvolene cvičenie Tatra Freedom. Zameraním cvičenia je pripraviť sa na plnenie úloh zaručenia obrany a bezpečnosti štátu, ako aj ochrany pred ozbrojeným napadnutím cudzou mocou, s dôrazom na splnenie záväzkov vyplývajúcich z medzinárodných zmlúv, ktorými je Slovenská republika viazaná. Zároveň ide o praktické precvičenie plnenia vybraných úloh útvarov Vzdušných síl OS SR (VzS OS SR) vykonávaných v priebehu vzdušnej operácie na taktickom stupni velenia VzS OS SR, logistického zabezpečenia, ochrany síl v priebehu vykonávania vzdušnej operácie, ako aj vykonávanie ochrany a obrany miesta velenia a riadenia vzdušných operácií v priebehu ich vedenia.

Tento rok je špecifický aj tým, že cvičenie Tatra Freedom nabralo medzinárodný rozmer, nakoľko sa ho zo svojich stálych postavení zúčastňujú profesionálni vojaci z Dánska a Poľska, ako aj príslušníci talianskej armády dislokovaní vo Zvolene.

Najdôležitejšia časť sa odohráva za dverami operačného centra, kde jeho príslušníci riadia obranu vzdušného priestoru fiktívnej krajiny, podľa pripravenej simulácie pôsobenia nepriateľa. Cvičenie, ktorého sa zúčastňuje takmer 300 profesionálnych vojakov z rôznych krajín vyvrcholí 28. septembra 2023.

Cvičenie Tatra Freedom je výcviková aktivita, ktorá preverí činnosť jednotlivých zložiek. Jednotlivé incidenty sa odohrávajú nielen na zemi, ale taktiež vo vzduchu. V rámci pozemnej operácie si príslušníci 2. brigády Vzdušných síl zo Zvolena preveria svoju činnosť nielen pri plánovaní a velení operácie, ale i v oblasti logistiky, obrany a ochrany, ako i postupy pri reakcii na simulované hrozby, ktoré boli inšpirované skutočnými udalosťami.


Cvičenie Tatra FreedomCvičenie Tatra FreedomCvičenie Tatra FreedomCvičenie Tatra FreedomCvičenie Tatra FreedomCvičenie Tatra FreedomCvičenie Tatra FreedomCvičenie Tatra FreedomCvičenie Tatra FreedomCvičenie Tatra FreedomCvičenie Tatra FreedomCvičenie Tatra FreedomCvičenie Tatra Freedom

Autor: 2.bVzS , Foto: 2.bVzS, VVzS - Dátum: 28.09.2023
Čítanosť: 1867
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share