Preskocit navigáciu

Tankové dni Laugaricio – deviate pokračovanie


Tankové dni Laugaricio – deviate pokračovanie

Viac ako 250 kusov súčasnej, no najmä historickej vojenskej techniky, statické i dynamické vojenské ukážky, leteckú šou i koncert vojenskej hudby ponúkli koncom júna Tankové dni Laugaricio neďaleko obce Trenčianske Stankovce.
„Podujatie organizuje združenie historikov a zberateľov vojenskej techniky už deviatykrát. Sme radi, že partnerom organizátorského združenia sa stali aj Ozbrojené sily Slovenskej republiky. Podujatie je najväčším svojho druhu na Slovensku,“ spokojne konštatuje hlavný organizátor Marián Simeon.
Tento ročník podujatia, ktoré je aj Dňom s pozemnými silami, bolo podľa ich veliteľa generálmajora Martina Stoklasu venované predovšetkým 80. výročiu vzniku 1. československého armádneho zboru. Preto aj hlavná ukážka pripomenula boje čs. vojakov v Karpatsko – duklianskej operácii.
Na slávnostnom otvorení nechýbal ani podpredseda vlády, minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Okrem iného na podujatí osobne privítal Náčelníka GŠ Španielskeho kráľovstva admirála Teodora Estebana Lópeza Calderóna a vyzdvihol význam podujatia. "Je veľmi dobré, že organizátori umožňujú už deväť rokov stretnutia medzi ozbrojenými silami a občanmi. Obyvatelia vidia príslušníkov ozbrojených síl častokrát iba pri živelných pohromách a katastrofách. Dnes však ľudia vidia to, čo cvičia, to, v čom sú najväčší profesionáli," uviedol minister.
Na podujatí pred zrakmi tisícok spokojných návštevníkov nechýbal ani zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR generálporučík Ľubomír Svoboda, ďalší zástupcovia velenia OS SR, ale aj generáli v zálohe na čele s prezidentom Klubu generálov SR generálporučíkom v.v. Petrom Vojtekom. Ako aj zástupcovia mnohonárodného zoskupenia NATO na Slovensku z Čiech, Slovinska a Španielska.
Okrem historických ukážok klubov vojenskej histórie najmä zo Slovenska a Čiech, ktoré veľmi pútavo priblížili boje v rokoch prvej a druhej svetovej vojny, nechýbali ani ukážky života vojakov v poľných podmienkach, frontové tábory, zákopy, poľná kuchyňa, či údržba dobovej techniky.
Tankové dni Laugaricio zároveň zaznamenali aj celoslovenskú premiéru dynamických ukážok ľahkého tanku CV90120 švédskej spoločnosti BAE Systems Hägglunds. Tank CV90120 je postavený na rovnakom podvozku ako bojové vozidlo pechoty CV90, na ktorého výrobe pre OS SR BAE Systems Hägglunds a jeho slovenskí priemyselní partneri už intenzívne pracujú a bude súčasťou našich ozbrojených síl. Je zaujímavý aj preto, lebo priemerná hmotnosť bojového tanku je dnes asi 60 až 70 ton. Hmotnosť tanku CV90120 nepresiahne 38 ton. Na Slovensku tak prejde cez mosty bez toho, aby bola potrebná ďalšia ťažká technika na transport tanku cez rieky. Tank s výkonom 950 konských síl dosahuje maximálnu rýchlosť 70 kilometrov za hodinu. Vybavený je 120-milimetrovým kanónom, dojazd na jednu nádrž je 600 kilometrov. Pancierovanie poskytuje vysokú mieru ochrany posádky. Nová verzia bude mať veliteľský zameriavač s pripojenou diaľkovou zbraňovou stanicou, ktorá bude slúžiť na boj proti bezpilotným lietadlám. Aj preto si ho zvedavo obzerali velitelia a príslušníci ozbrojených síl.


Tankové dni Laugaricio – deviate pokračovanieTankové dni Laugaricio – deviate pokračovanieTankové dni Laugaricio – deviate pokračovanieTankové dni Laugaricio – deviate pokračovanieTankové dni Laugaricio – deviate pokračovanieTankové dni Laugaricio – deviate pokračovanieTankové dni Laugaricio – deviate pokračovanieTankové dni Laugaricio – deviate pokračovanieTankové dni Laugaricio – deviate pokračovanieTankové dni Laugaricio – deviate pokračovanieTankové dni Laugaricio – deviate pokračovanieTankové dni Laugaricio – deviate pokračovanieTankové dni Laugaricio – deviate pokračovanieTankové dni Laugaricio – deviate pokračovanieTankové dni Laugaricio – deviate pokračovanieTankové dni Laugaricio – deviate pokračovanieTankové dni Laugaricio – deviate pokračovanieTankové dni Laugaricio – deviate pokračovanieTankové dni Laugaricio – deviate pokračovanieTankové dni Laugaricio – deviate pokračovanieTankové dni Laugaricio – deviate pokračovanieTankové dni Laugaricio – deviate pokračovanieTankové dni Laugaricio – deviate pokračovanieTankové dni Laugaricio – deviate pokračovanieTankové dni Laugaricio – deviate pokračovanieTankové dni Laugaricio – deviate pokračovanieTankové dni Laugaricio – deviate pokračovanie

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: MO SR Jozef ŽIAK - Dátum: 01.07.2024
Čítanosť: 535
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share