Preskocit navigáciu

Výročie oslobodenia mesta Sliač


Výročie oslobodenia mesta Sliač

Dňa 19. marca 2011 uplynulo 66 rokov odvtedy, čo vojská 2. ukrajinského frontu, v rámci ktorej bojovali aj rumunské jednotky, oslobodili bývalé obce Hájniky a Rybáre. Túto významnú udalosť si k pamätníku padlých prišli v piatok 18. marca 2011 spolu s obyvateľmi mesta Sliač pripomenúť aj príslušníci Zmiešaného krídla generálmajora Otta Smika Sliač.
Už predpoludním 14. marca 1945 jednotky plk. Calaja a Obušenka, spolu s jednotkami mjr. Maximova a Tokareva oslobodili Zvolen. Potom nastal urputný boj o okolité dediny okresného mesta smerom na sever a na západ. 19. marca 1945 o piatej hodine ráno nastal medzi Hájnikmi a Rybármi silný otras. To nemecké jednotky počas ústupu smerom na Veľkú Lúku odpálili podmínovaný most, spájajúci tieto dve obce. V ten istý deň sa objavili prví sovietski vojaci na pravom brehu Hrona, ktorí oslobodzovali Hájniky a prví rumunskí vojaci od Borovej hory, ktorí postupne oslobodzovali Rybáre a sliačske kúpele.
Veliteľ krídla plukovník Vladimír Lisý, si v mene všetkých príslušníkov útvaru, spolu s obyvateľmi mesta Sliač a primátorom mesta Ing. Danielom Dunčkom uctil pamiatku padlých položením kytice k pomníku padlých na ul. ČSA.


Výročie oslobodenia mesta SliačVýročie oslobodenia mesta SliačVýročie oslobodenia mesta SliačVýročie oslobodenia mesta Sliač

Autor: zk , Foto: zk - Dátum: 21.03.2011
Čítanosť: 12335
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share