Preskocit navigáciu

V Nitre tiekla krv


V Nitre tiekla krv

Je včasné hmlisté ráno. Zamestnanec na vchode otvára vstupnú bránu a do vojenského útvaru na Zobore vpúšťa sanitku. Tu už totiž čaká 55 šľachetných ľudí, ktorí sa dnes rozhodli darovať krv. Možno tak rozhodnú o osude iného človeka a ktovie, možno týmto činom zachránia život.

„Za najvzácnejšiu sa pokladá krvná skupina AB negatív, pretože je najzriedkavejšia“ hovorí hematologička MUDr. Nitrianska, popri tom vyšetruje prvú dnešnú darkyňu kpt. Janku Turčekovú, meria jej tlak a zhodnocuje dotazník, ktorý darcovia vyplňujú pri registrácii.

Po vyšetrení sa darcovia presúvajú do jedného z 4 odberových boxov, kde darujú krv za asistencie zdravotného personálu. Dnes prišlo 5 zdravotných sestier, ktoré odoberú každému darcovi 400 až 450 ml krvi. Samotný odber trvá 5 - 10 minút. Aby nikto „neodpadol“ treba sa držať zásad ako prísť oddýchnutý, prijímať dostatok tekutín pred darovaním a nechodiť hladný (treba sa však vyhnúť potravinám s obsahom tuku, fajčeniu a pitiu alkoholických nápojov).

Každý síce odchádza „o pol litra ľahší“, ale s hrejivým pocitom. Pre tých, ktorí stále váhajú či darovať krv dodávame, že náhly úbytok krvi pri darovaní „vyprovokuje“ organizmus k tvorbe nových, neopotrebovaných krviniek. Darovanie krvi má teda stimulujúci účinok na organizmus. Pravidelní darcovia krvi sa spravidla cítia lepšie ako nedarci a hovoria tiež o celkovom "omladnutí".

Slovenský Červený kríž oceňuje bezpríspevkové darovanie krvi podľa počtu odberov plaketami profesora MUDr. Jána Janského, ktorý ako jeden z prvých opísal delenie ľudskej krvi na štyri základné krvné skupiny. Počas prvej svetovej vojny slúžil dva roky ako lekár na fronte, no po srdcovom infarkte bol prepustený zo služby. Po vojne pracoval ako neuropsychiater v pražskej Ústrednej vojenskej nemocnici. Jan Janský bol propagátorom darcovstva krvi. Na jeho počesť sa dobrovoľným darcom krvi udeľuje plaketa.

Nitrianska brigáda sa pýši piatimi držiteľmi Zlatej plakety MUDr. Jána Janského, 17 držiteľmi striebornej a 24 držiteľmi bronzovej Jánskeho plakety. Od začiatku roku 2011 do dnes bolo mobilnou odberovou jednotkou Národnej transfúznej služby SR uskutočnených v priestoroch protilietadlovej raketovej brigády v Nitre 526 odberov krvi.


V Nitre tiekla krvV Nitre tiekla krvV Nitre tiekla krvV Nitre tiekla krv

Autor: npor. Andrea Levíková , Foto: autor - Dátum: 24.11.2011
Čítanosť: 10732
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share