Preskocit navigáciu

V Bratislave pripravujú dôležité cvičenie


V Bratislave pripravujú dôležité cvičenie

V dňoch 30. januára až 3. februára sa v Bratislave koná medzinárodná plánovacia konferencia vojenského cvičenia COMBINED ENDEAVOR 2012. Prítomných je na nej 270 účastníkov z 36 krajín NATO a Partnerstva za mier. Samotné cvičenie sa uskutoční v septembri tohto roku na základni Grafenwoehr v Nemecku.

„Cvičenie COMBINED ENDEAVOR hralo od svojho vzniku veľmi dôležitú úlohu aj v rámci výcviku a získavania interoperability slovenských ozbrojených síl,“ zdôraznil štátny tajomník MO SR Róbert Ondrejcsák, ktorý nad konferenciou prevzal patronát a aj ju v pondelok otvoril.

COMBINED ENDEAVOR (Spojené úsilie) je najväčšie a najprestížnejšie medzinárodné vojenské cvičenie zamerané na testovanie interoperability systémov velenia, riadenia, spojenia a informačných systémov štátov NATO, Partnerstva za mier a ďalších zúčastnených krajín a organizácií. Svoju históriu začalo v roku 1995 pod vedením United States European Command (US EUCOM). Slovenská republika je jednou z desiatich krajín, ktoré sa na cvičení zúčastňujú nepretržite od jeho vzniku.

Hlavným poslaním tohtoročného cvičenia bude je zvýšiť účinnosť a efektívnosť vzájomnej spolupráce ozbrojených síl členských krajín NATO a PzM pri nasadení do operácií medzinárodného krízového manažmentu pod velením NATO/EÚ a do humanitárnych operácií. Súčasťou cvičenia budú aj viaceré semináre. Napríklad CYBER ENDEAVOR je zameraný na rozširovanie spôsobilostí pri ochrane kybernetického priestoru, ktorý sa stáva ďalšou bojovou dimenziou v modernom vnímaní súčasných a budúcich konfliktov.


V Bratislave pripravujú dôležité cvičenie

Autor: MO SR - Pavol Vitko , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 02.02.2012
Čítanosť: 15650
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share