Preskocit navigáciu

Locked Shields 2015


Locked Shields 2015

V dňoch 20. – 24. 04.2015 sa uskutočnilo najväčšie medzinárodné cvičenie kybernetickej obrany Locked Shields 2015, ktoré je každoročne organizované NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence v Estónsku.

Cvičenia sa zúčastnilo viac ako 400 odborníkov na kybernetickú obranu, 16 aktívne cvičiacich tímov z rôznych členských krajín NATO. Cvičenie Locked Shields, ktoré sa každoročne organizuje od roku 2010, vystavuje špecialistov na počítačové hrozby neustále sa meniacemu kybernetickému prostrediu za využitia reálnych technológií, sietí a metód útokov, čím vierohodne simuluje reálne podmienky, za akých by mohlo k potenciálnym ohrozeniam dôjsť. Inak tomu nebolo ani v prípade cvičenia Locked Shields 2015.

Cvičenie spočívalo nielen v technických aspektoch kybernetickej obrany, ale bolo rovnako zamerané na zadania z oblastí práva, kontaktu s médiami či forenznú analýzu, na ktoré museli jednotlivé tímy v rámci časovo obmedzeného rámca reagovať. Jednotlivé cvičiace tímy plnili úlohy na úrovni Rapid Reaction tímov vysielajúcej fiktívnej krajiny Berýlia, ktorá bola v rámci scenáru cvičenia postihnutá masívnymi kybernetickými útokmi. Cvičenie Locked Shields teda ponúka ucelený a realistický pohľad na to, aká zložitá môže byť súčasná kybernetická kríza a aké požiadavky sú od jednotlivých krajín vyžadované na vysporiadanie sa s aktuálnymi kybernetickými hrozbami.

Za OS SR sa cvičenia zúčastnili príslušníci Základne stacionárnych, komunikačných a informačných systémov Trenčín, ktorých úlohou bolo chrániť im zverenú infraštruktúru. Príslušníkom ZaSKIS Trenčín sa podarilo z celkového počtu 16 aktívne cvičiacich a medzinárodne pôsobiacich tímov obsadiť celkovo 6. miesto, čím preukázali kvalitu a pripravenosť adekvátne reagovať na vzniknuté hrozby.


I

Autor: ZaSKIS , Foto: ZaSKIS - Dátum: 04.05.2015
Čítanosť: 6365
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share