Preskocit navigáciu

Slovenská delegácia na čele so zástupcom náčelníka generálneho štábu ozbrojených síl SR si uctila pamiatku na obrancov Sokolova


Slovenská delegácia na čele so zástupcom náčelníka generálneho štábu ozbrojených síl SR si uctila pamiatku na obrancov Sokolova

Dňa 9. marca 2018 si slovenská delegácia na čele so zástupcom náčelníka GŠ OS SR generálporučíkom Pavlom Mackom pripomenula 75. výročie prvého ozbrojeného vystúpenia českých a slovenských vojakov 1. československého samostatného poľného práporu na východnom fronte pri ukrajinskej obci Sokolovo neďaleko Charkova. Išlo o spoločnú aktivitu ministerstiev obrany ČR, SR, zastupiteľských úradov oboch krajín ako aj združení a spolkov. Spomienku na hrdinov Sokolova si uctila ministerka obrany Českej republiky Karla Šlechtová, ďalší vysokí štátni a vojenskí predstavitelia ČR, SR a Ukrajiny, známe osobnosti kultúrneho a spoločenského života, vojnoví veteráni, zástupcovia okresnej i oblastnej samosprávy, členovia občianskych združení, potomkovia hrdinov bojov a v neposlednom rade občania z blízkeho okolia i vzdialenejších regiónov. Slovenskú stranu okrem zástupcu náčelníka generálneho štábu OS SR reprezentoval aj veľvyslanec Juraj Siváček, riaditeľ oddelenia starostlivosti o vojnových veteránov a vojenských dôchodcov MO SR Ing. Zimányi a pridelenec obrany SR na Ukrajine plukovník Gahír.
Po privítaní hostia absolvovali komentovanú prehliadku múzea Bojového bratstva. Na námestí pred múzeom zazneli štátne hymny a príhovory k účastníkom spomienky. Zástupca náčelníka GŠ OS SR generálporučík Macko zdôraznil význam udržiavania tradícií a aktuálnosť odkazu obrancov Sokolova pre spoločnosť aj dnes, keď sme svedkami narastajúceho napätia a zhoršujúceho sa bezpečnostného prostredia takpovediac na celom svete.
Delegácie položili k pomníkom padlých v bitke pri Sokolove kytice a vence, zazneli čestné salvy a zvuk trúbky ohlásil signál „Večierka“. V popoludňajších hodinách mali návštevníci osláv možnosť zúčastniť sa rekonštrukcie bojov pri Sokolove priamo v teréne. Priblíženie atmosféry zložitých podmienok, v ktorých obrancovia Sokolova pred 75 rokmi zvádzali proti nacistickým okupantom ľúty boj na život a na smrť symbolicky umocnilo mrazivé počasie a hustá snehová pokrývka.
Na slávnostnom ukončení osláv 75. výročia bitky pri Sokolove boli osobnostiam zaslúžilým o zachovávanie tradícií odovzdané pamätné plakety a ocenenia. Uskutočnilo sa stretnutie s novinármi a veteránmi.
Bitka pri Sokolove je dôležitou súčasťou bojovej histórie 1. československého samostatného poľného práporu formovaného v Sovietskom zväze. Práporu velil plukovník Ludvík Svoboda, veliteľom 1. pešej roty bol t.č. nadporučík Otakar Jaroš. Osud sa k mnohým vojakom zachoval mimoriadne kruto. Okrem straty druhov v boji sa neraz tí, ktorí prežili, namiesto vďaky dočkali iba potupy, prenasledovania, straty spoločenského postavenia, či degradácie.


Slovenská delegácia na čele so zástupcom náčelníka generálneho štábu ozbrojených síl SR si uctila pamiatku na obrancov SokolovaSlovenská delegácia na čele so zástupcom náčelníka generálneho štábu ozbrojených síl SR si uctila pamiatku na obrancov SokolovaSlovenská delegácia na čele so zástupcom náčelníka generálneho štábu ozbrojených síl SR si uctila pamiatku na obrancov SokolovaSlovenská delegácia na čele so zástupcom náčelníka generálneho štábu ozbrojených síl SR si uctila pamiatku na obrancov SokolovaSlovenská delegácia na čele so zástupcom náčelníka generálneho štábu ozbrojených síl SR si uctila pamiatku na obrancov Sokolova 2Slovenská delegácia na čele so zástupcom náčelníka generálneho štábu ozbrojených síl SR si uctila pamiatku na obrancov Sokolova 2Slovenská delegácia na čele so zástupcom náčelníka generálneho štábu ozbrojených síl SR si uctila pamiatku na obrancov Sokolova 2Slovenská delegácia na čele so zástupcom náčelníka generálneho štábu ozbrojených síl SR si uctila pamiatku na obrancov Sokolova 2Slovenská delegácia na čele so zástupcom náčelníka generálneho štábu ozbrojených síl SR si uctila pamiatku na obrancov Sokolova 3Slovenská delegácia na čele so zástupcom náčelníka generálneho štábu ozbrojených síl SR si uctila pamiatku na obrancov Sokolova 3Slovenská delegácia na čele so zástupcom náčelníka generálneho štábu ozbrojených síl SR si uctila pamiatku na obrancov Sokolova 3Slovenská delegácia na čele so zástupcom náčelníka generálneho štábu ozbrojených síl SR si uctila pamiatku na obrancov Sokolova 3Slovenská delegácia na čele so zástupcom náčelníka generálneho štábu ozbrojených síl SR si uctila pamiatku na obrancov Sokolova 4Slovenská delegácia na čele so zástupcom náčelníka generálneho štábu ozbrojených síl SR si uctila pamiatku na obrancov Sokolova 4Slovenská delegácia na čele so zástupcom náčelníka generálneho štábu ozbrojených síl SR si uctila pamiatku na obrancov Sokolova 4Slovenská delegácia na čele so zástupcom náčelníka generálneho štábu ozbrojených síl SR si uctila pamiatku na obrancov Sokolova 4Slovenská delegácia na čele so zástupcom náčelníka generálneho štábu ozbrojených síl SR si uctila pamiatku na obrancov Sokolova5Slovenská delegácia na čele so zástupcom náčelníka generálneho štábu ozbrojených síl SR si uctila pamiatku na obrancov Sokolova5

Autor: ZNGŠ/sekr , Foto: autor a OS SR - Dátum: 13.03.2018
Čítanosť: 6231
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share